جراحی بینی یا رینوپلاستی یکی از رایج ترین و مهمترین جراحی ها در حوزه زیبایی محسوب میشود. جراحی بینی برای زیباسازی ظاهر بینی و یا بهبود عملکرد بینی و یا برطرف ساختن نواقص بینی انجام میشود. جراحی بینی در سرتاسر دنیا طرفداران زیادی دارد.
اما در برخی نقاط دنیا به دلایل ویژگی های قومی و ژنتیکی و یا فرهنگی واجتماعی ، تقاضای بیشتری برای عمل زیبایی بینی وجود دارد. جراحی بینی یا رینوپلاستی بسته به افراد مختلف، میتواند منجر به کوچک یا بزرگ شدن اندازه بینی ، تغییر شکل بینی، پهن تر یا باریک تر شدن نوک بینی و یا تغییر ارتفاع یا طول بینی منجر گردد، با ما در ادامه این مطلب همراه باشید تا با این جراحی پرطرفدار بیشتر آشنا شوید.
انواع رینوپلاستی
جراحی بینی به روش بسته
در جراحی بینی به روش بسته همه برش های جراحی در داخل بینی قرار گرفته و هیچ برش قابل مشاهده ای روی پوست بینی دیده نمیشود. بعد از برش ، پوست بینی به صورت محدود از اسکلت استخوانی، غضروفی زیر خود جدا شده و بوسیله ابزار مخصوص بالا نگه داشته میشود تا جراح بتواند تغییرات لازم را انجام دهد. اشکال این روش این است که دید جراح محدود است و در نتیجه قدرت مانور جراح برای تراشیدن و شکل دادن کمتر است. اما مزیت این روش اینست که هیچ برشی روی پوست بینی وجود ندارد و زمان عمل و نیز تورم بعد از عمل کمتر است. روش بسته برای موارد ساده تر مثل برداشتن قوز بینی و جمع کردن معمول نوک بینی، استفاده می شود.
جراحی بینی به روش باز
در روش باز یک برش بر روی دیواره وسط بینی یا ناحیه کلوملا ایجاد میگردد و پوست از اسکلت زیری جدا شده و کاملا بالا زده میشود. بدین ترتیب جراح دید بسیار بهتری به آناتومی بینی و اشکالات موجود خواهد داشت و میتواند تغییرات پیچیده تری را اعمال کند. در این روش امکان اصلاح غیر قرینگی ها ،قرار دادن و ثابت کردن پیوندهای غضروفی و سایر تکنیک های جراحی بینی مدرن امکان پذیر است. در کل جراحی بینی به روش باز طرفداران بیشتری دارد زیرا انتظارات بیماران را بیشتر برآورده می کند.
کاندیدای مناسب رینوپلاستی
هدف از جراحی پلاستیک برطرف کردن معایب بینی البته تا حد امکان و نزدیک کردن ظاهر بینی به ظاهر ایده آل و استاندارد است. افرادی که خواستار بر طرف شدن معایب بینی خود هستند، از نظر روحی متعادل و شخصیت با ثباتی دارند، کاندید مناسبی برای عمل رینوپلاستی هستند. سن مناسب برای عمل از پایان دوره بلوغ تا 70 سالگی است
نوع بیهوشی در رینوپلاستی
عمل رینو پلاستی هم با بیهوشی عمومی و هم با بیهوشی موضعی همراه با تزریق داروهای آرام بخش انجام پذیر است که در هر دو حالت از ضریب ایمنی بسیار بالایی برخوردار است.
مراحل بهبود پس از عمل رینوپلاستی
در 90 درصد موارد تامپون های بینی بعد از 4 ساعت از جراحی (فبل از ترخیص از مرکز جراحی) خارج خواهد شد. در 10 درصد موارد تامپون بعد از 48 ساعت خارج می شود. درجاتی از تورم و قرمزی چشم ها در 72 ساعت اول ممکن است به وجود بیاید که به سرعت بر طرف خواهد شد. داشتن ترشحات خونابه ای و درجاتی از گرفتگی بینی، در هفته ی اول کاملا طبیعی است. قالب بینی و بخیه ها معمولا بعد از 7-6 روز برداشته می شود و بعد از آن شخص می تواند به فعالیت کاری روزانه خود برگردد.
عوارض رینوپلاستی
تمامی عمل های جراحی عوارضی را به همراه خود دارند. عوارض به جا مانده از جراحی بینی حدود 5 تا 10 درصد است و این عوارض هیچ ارتباطی به جراح و سایر موارد ندارد و در اکثر موارد دیده می شود.
1) تضعیف حس بویایی فرد پس از انجام عمل
عمل جراحی بینی خارج از محدوده بینی انجام میگیرد و صدمه ای به اعصاب بویایی وارد نمی شود. اما کاهش حس بویایی بعد از جراحی بینی ناشی از تورم بافت های بینی است. چون این تورم باعث می شود مولکول ها به پایانه های اعصاب بویایی نرسند و فرد از کاهش حس بویایی خود شکایت دارد که بعد از کاهش تورم این عارضه برطرف می شود.
2) خونریزی پس از جراحی بینی
گرچه احتمال خونریزی پس از عمل جراحی بینی تنها 2 درصد است ولی در بیمارانی که دچار اختلال انعقادی خون هستند و آسپرین مصرف می کنند لازم است مصرف آسپرین را یک هفته الی 10 روز قبل از عمل جراحی بینی قطع کنند تا دچار خون ریزی غیر معمول در جراحی بینی نشوند.
3) تنفس سوت مانند پس از جراحی بینی
این عارضه وقتی مشاهده می شود که پره های بینی بسیار کوچک شده باشند. در این حال بیمار از آبریزش بینی و تنفس سوت مانند شکایت دارد. این عارضه در بینی با سوراخ های بزرگ دیده نمی شود. اگر کوچک شدن سوراخ های بینی در اثر عمل جراحی نا مناسب قبلی باشد، معمولا جراح در صورت لزوم برای برطرف کردن عارضه بینی با سوراخ های کوچک عمل جراحی مجددی را توصیه می کند و در آن از تیغه بینی غضروفی را بر می دارد و آن را به سوراخ های بیش از حد تنگ بینی پیوند می زند.
4) چسبندگی
اگر عفونت بعد از عمل جراحی به وسیله آنتی بیوتیک مداوا نشود ممکن است باعث چسبندگی شود. شستشوی حفره بینی از ترشحات از ایجاد عفونت و تجمع میکروب جلوگیری می کند.
5) گرفتگی بینی
تورم مخاط و رگ های خونی ناشی از جراحی بینی، باعث گرفتگی بینی در 10 درصد افراد میگردد و به تبع آن عبور و مرور جریان هوا دشوار می شود و تا مدتی بیمار از راه دهان تنفس می کند و دچار خشکی مخاط دهان می شود با برطرف شدن تورم این مشکل نیز برطرف می شود.
بهترین نتایج در رینوپلاستی
در کسب بهترین نتایج در عمل جراحی زیبایی بینی عوامل زیر می تواند به عنوان عوامل کلیدی در موفقیت عمل بینی مطرح باشد.
نوع بینی
معمولا دو نوع بینی استخوانی و گوشتی در افراد دیده میشود . نتیجه عمل در بینی های استخوانی بسیار بهتر از بینی های گوشتی میباشد. در مجموع سه بافت استخوان ، غضروف و پوست بینی عوامل تاثیر گذار بر روی عمل جراحی بینی هستند. به عنوان مثال پوست ضخیم و چربی موجود در بینی های گوشتی اجازه کوچک کردن زیاد را به جراح نمیدهد.
تکنیک جراح
مهمترین عامل در زیبایی جراحی بینی به جراح و تکنیکهای جراحی وی و از همه مهمتر به تجربه جراح بستگی دارد. یک جراح با تجربه میتواند با بکارگیری تکنیکهای مناسب بهترین نتیجه را در جراحی بینی بدست آورد.
مراقبت های پس از عمل جراحی بینی
این عامل عمدتا به خود فرد بستگی دارد. تمامی توصیه های لازم بعد از عمل جراحی بینی توسط پزشک به بیمار به صورت مکتوب گفته خواهد شد .اجرای دقیق این توصیه ها و مراجعات لازم به پزشک معالج ، تاثیر مهمی در رسیدن به نتیجه دلخواه را دارد.
نکته: باید یادآور شد که علاوه بر سه عامل فوق آگاهی فرد از جراحی بینی و محدودیت های آن و نوع انتظار فرد از این جراحی ، تاثیر مهمی در رسیدن به نتیجه دلخواه را خواهد داشت.
عوارض مربوط به شکل ظاهری بینی پس از رینوپلاستی
نا متقارن بودن سوراخ بینی : معمولا جراحان قبل از انجام جراحی بینی اندازه گیریهای دقیقی انجام می دهند اما تعدادی بیماران از عدم تقارن سوراخهای بینی پس از عمل شکایت دارند که ممکن است دراثر تورم ناشی از عمل باشد که با برطرف شدن تورم این اختلاف نیز از میان میرود .
بینی زینی شکل : این عارضه بر اثر تراشیدن بیش از اندازه قوز غضروفی–استخوانی پشت بینی بوجود میاید که به دلیل تخمین نادرست یا تجربه کم جراح ایجاد میشود.
اشکال هشتی شکل (V معکوس) در حد فاصل هرم استخوانی و غضروفی : بر اثر کوچک کردن بیش از اندازه طاق بینی به نظر می رسد که در واقع قسمت غضروفی بینی از قسمت استخوانی آن جدا شده است و بینی فرد دو تکه به نظر می رسد علاوه بر این برای فرد مشکل تنفسی نیز بوجود می آید.
آسیب پوستی بینی : در صورتی که حین جراحی به پوست بینی آسیب برسد امکان دارد پس از جراحی پوست آسیب دیده سیاه شده و از بین برود. این عارضه بد ترین نوع عارضه است و ترمیم آن فوق العاده مشکل است. استفاده از مواد مصنوعی یا همان پروتزبه عنوان پیوند داخل بینی، نیز با احتمال آسیب به پوست بینی همراه است. خوشبختانه این عارضه فوق العاده نادر است.
باریک شدن بیش ازاندازه نوک بینی : در بعضی موارد ممکن است به دلیل اصرار بیش از حد متقاضی به کوچک شدن نوک بینی، جراحان نوک بینی را بیش از اندازه باریک میکنند این حالت نه تنها باعث زیباتر شدن بینی نمی شود بلکه بینی را نازیبا و مصنوعی جلوه میدهد.
بالا رفتن بیش از حد نوک بینی : در بحث زیبا سازی بینی ، زاویه نوک بینی در مردها و زن ها متفاوت است و این اندازه در مردها تقریبا 90 درجه و در مورد خانم ها این عدد 110 درجه است در بعضی موارد جراح این نکته ظریف را رعایت نکرده و نوک بینی بیش از اندازه استاندارد به بالا می رود که اصطلاحا بینی خوکی لقب گرفته جلوه ای نازیبا دارد.
کوچک شدن بیش از اندازه پره های بینی : در افرادی که ضخامت پوست زیاد است (بینی های گوشتی) یا در هر فردی که پره های بینی از حد استاندارد بزرگتر باشد کوچک کردن پره های بینی باعث زیباتر شدن بینی خواهد شد ولی در صورتی که این کوچک سازی بیش از اندازه انجام شود نتیجه عکس خواهد داد و علاوه بر ایجاد ظاهر نامطلوب باعث تنگی راه هوایی بینی نیز میشود.
کم یا زیاد شدن پره وسطی بینی : در بعضی موارد جراح به تناسب محل پرده های بینی با پره وسطی دقت لازم را به خرج نداده و باعث میگردد که این پره یا به سمت داخل بینی کشیده شده باشد یا بیش از حد بیرون زده باشد که از نیمرخ ظاهر نامطلوبی دارد.
تطابق با چهره جدید پس از رینوپلاستی
در روزهای اول جراحی تورم صورت و بینی و درجاتی از کبودی زیر چشم وجود خواهد داشت. تورم بینی به تدریج کاهش یافته و زیبایی آن نمایان تر خواهد شد. به یاد داشته باشید که تورم بینی پدیده ای کاملا طبیعی است و حتما به مرور زمان بهبود می یابد. و بعد از بر طرف شدن آن می توانید از چهره جدید خودبیشتر لذت ببرید. البته ذکر این نکته ضروری است که برطرف شدن کامل تورم و مشاهده نتیجه نهایی جراحی ممکن است تا یک سال طول بکشد.